Indendørs dyrkning

De forskellige dyrkningsmetoder (indendørs, drivhus og udendørs)

Hamp har længe været dyrket udendørs. Faktisk er det en af de ældste landbrugsafgrøder.

Indendørs dyrkning er derimod ret ny og har eksisteret i mindre end et århundrede.

Det samme gælder dyrkning under glas, som er relativt ny.

De fleste fremskridt inden for hampeproduktion er sket i perioden med indendørs dyrkning, og teknologiske fremskridt har gjort det muligt for os at udvide vores viden om planten.

Men hvad er fordelene ved hver dyrkningsmetode?


Naturligt miljø vs. kontrolleret miljø

Miljøet er den vigtigste faktor for en vellykket høst.

Dyrkning indendørs har den fordel, at dyrkeren kan kontrollere miljøet.

Kontrol af temperatur, lyskilder, C02-produktion og luftfugtighed er alt sammen med til at skabe et stabilt levested, så planterne kan vokse bedst muligt uden risiko for forstyrrelser "udefra".

Det kan dog være kompliceret at genskabe et naturligt miljø indendørs, især når det drejer sig om skadedyrsbekæmpelse (møl, edderkopper, mider osv.).

Drivhuse er også den nye trend inden for hampedyrkning. Med en billig struktur, færre lys og mindre ventilation end indendørs kan avlerne høste hele året rundt på næsten alle breddegrader.

I et drivhus er muligheden for at manipulere belysningen og tilføje kunstigt lys ud over sollyset den primære fordel. Vækstsæsonen kan forlænges ind i efteråret og vinteren ved at tilføje lys på overskyede dage og lade dem være tændt i længere tid for at kompensere for de kortere dage.

Men det er ikke kun et spørgsmål om at øge mængden af energi. Et veldesignet drivhusmiljø holder sig over de lave temperaturer udenfor om natten eller i det tidlige forår. I den kolde årstid kan et drivhus nemt opvarmes. Dette mikroklima giver en fleksibilitet, der ikke findes i indendørs eller udendørs dyrkning.

Solens stråler opvarmer luften og jorden, mens de gennemsigtige vægge holder luftfugtigheden og varmen i drivhuset på et optimalt, justerbart niveau.

Udendørs dyrkning kræver derimod et klima, der passer til planten, dvs. god eksponering for solen, varme dage, milde nætter og lav luftfugtighed.


Omkostningsforskelle mellem indendørs-, drivhus- og udendørsdyrkning

Alle tre former for dyrkning kræver betydelige startomkostninger.

I en hampedyrkningsvirksomhed varierer arbejdsomkostningerne afhængigt af, om afgrøden dyrkes indendørs, i drivhuset eller udendørs.

I en indendørs have kan der være flere høster om året, og der er altid noget at gøre: beskæring, opbinding, vanding, fodring osv.

Udendørs er der derimod normalt kun én høst om året. En stor udendørs plantage har måske kun brug for fire personer indtil høsten, i modsætning til en indendørs afgrøde, som kræver flere.

De høje omkostninger ved indendørs dyrkning tjenes ind ved høst året rundt og stærkere produkter af generelt højere kvalitet.

I tilfælde af drivhusdyrkning er elektricitetsomkostningerne lavere end for et indendørs dyrkningsrum. På trods af dette er høsten generelt mere ensartet end ved indendørs eller udendørs dyrkning.

Hvad angår udendørs dyrkning, synes det at være et fremragende alternativ i lyset af de stigende energiomkostninger og den stadigt stigende efterspørgsel, som gør det muligt at tilbyde kvalitetsprodukter til en meget rimelig pris.


Hampens kvalitet

Indendørs dyrkning har ry for at producere førsteklasses produkter.
Muligheden for at kontrollere miljøet og fremskynde forædlingen har ført til skabelsen af nye sorter med mange og varierede organoleptiske profiler.
Indførelsen af høje niveauer af CO2 fremmer væksten af knopperne, som ikke behøver at kæmpe mod vind og regn eller andre naturlige elementer, der kan skade dem.

Udendørs ser blomsterne måske ikke perfekte ud, men deres aromaer og virkninger er ikke mindre bevarede.

Faktisk foretrækker nogle mennesker økologisk hamp dyrket udendørs frem for hamp dyrket indendørs.

Ideen om, at terroir er lige så vigtigt som for vin, i den proces, hvor planten tilegner sig miljøets karakteristika, ser ikke ud til at være ubegrundet.

Så det eneste, du skal gøre nu, er at dømme selv.

På jeres pladser, kom i gang, hamp !!!!

Tilbage til bloggen

Efterlad en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres.